Amalie Mørkøre Højsholt

Mit Danmark… Ja hvordan er det egentligt?

I mit Danmark rammes hver 6 af os af en depression, hver 3 af os af stress og over halvdelen af os er overvægtige. Det er mit Danmark. Det er ikke sådan, jeg ønsker det skal være, men faktum er, at det er sådan Danmark er.

Det lyder da voldsomt tænker du nok? Og ja, det synes jeg også – men lad mig stille det endnu tydeligere op. Dette er, hvad stress koster vores samfund:

  • 1,5 million ekstra fraværsdage pga. sygdom om året pga. stress.
  • Sygefravær grundet arbejdsbetinget stress koster det danske samfund 27 mia. kr. årligt.
  • Der bruges 14 mia. kr./år i samfundsudgifter, i form af sygefravær, tidlig død og udgifter til sundhedsvæsenet pga. stress.
  • Stressrelaterede hjertekarsygdomme kostede allerede i 1992 samfundet ca. 900 millioner kroner.
    (kilde: http://www.stressforeningen.dk/stress-og-statistik/)

Jeg er sikker på, at I har fanget min pointe, og jeg vil derfor undlade jer at fortælle, hvor meget depression og overvægt koster vores samfund hver dag…. oveni.

Har vi råd til det? Nej, det har vi ikke, hvis du spørger mig.

Så hvad med at vi i stedet stillede psykologer, coaches, kostvejledere og motionsmaskiner til rådighed for vores borgere? Således at vi bruger pengene på at forebygge dårligdommene i stedet for at bekæmpe dem.

Dét er mit Danmark.

Det bærende element i dette er ikke kroner og ører – for mig handler det om, at jeg ikke vil acceptere et samfund hvor stress, depression og overvægt er blevet normen.
For ikke nok med, at det har store økonomiske konsekvenser for samfundet og ikke mindst for den ramte, så har det også store sociale konsekvenser. Forestil dig at vokse op hos sin enlige mor, der er ramt af stress eller en depression eller begge dele?

I mit Danmark er jeg ikke bedre end dig og du er ikke bedre end mig. Vi er ikke individuelle puslespilsbrikker der venter på at blive lagt… nej, vi er hele det samlede puslespil – og hvis bare én af brikkerne mangler, så er hele puslespillet ødelagt.

For at vende tilbage til det indledende spørgsmål om hvad mit Danmark er – så får I svaret her:

Mit Danmark er et land, hvis borgere er sunde, tilfredse og lykkelige. Både indeni og udenpå.

Det gælder både børn, unge, voksne og ældre. Det gælder SOSU-hjælperen og det gælder advokaten.